28-07-03

Bloggen bij Starbucks...

We zitten hier met een koffie in een Starbucks in New York City draadloos te internetten... Het heeft wat voeten in de aarde gehad eer alles werkte, maar het draait toch nu.
Wat valt er te melden?  Gisterenavond zijn we nog langs de Potomac in Washington gezellig een boekje gaan zitten lezen.  Daarna zijn we nog snel het Jefferson en het Lincoln memorial gaan bekijken: amai, die Amerikanen denken echt dat ze de nieuwe Romeinen zijn, zo'n klassieke gebouwen en beelden!  Vraagje voor Jozef: een rechte zuil zonder groeven, met een krul aan weerszijden bovenaan, is dat een Dorische, Ionische of Korinthische?  Wij geraakten er hier niet aan uit gisteren (zal door de jet-lag komen...).
Het Vietnam-memorial was pakkender dan de twee andere:  een zwarte muur in een soort put, met 58.000 namen van gesneuvelden en vermisten op.  Iets verder stond ook nog een bronzen beeld van drie soldaten uit die oorlog.  Wel gek om een beeld van moderne soldaten met machinegeweer en al te zien: meestal zijn het toch al zwaarden en helmen wat de klok slaat...
Wist je ook dat de Amerikanen blijkbaar zeer trots zijn op hun land?  Overal zie je vlaggetjes, t-shirts en petjes met de 'Stars and stripes'.  Op hun junk-food zijn ze blijkbaar ook wel fier, gezien het grote aantal dikke mensen.
Vandaag zijn we van Washington tot New Jersey gereden, waar we onze intrek hebben genomen in de Ramada Inn in Clifton.  Amai, wie daar de oprit heeft ontworpen was duidelijk onder invloed: een quasi rechte hoek en 'boenk!' de autosnelweg op.
Onderweg hebben we trouwens onze eerste echte junk-food gegeten: Maarten een Whopper bij Burger King, en Greetje een stuk pizza van Sbarro (in hetzelfde wegrestaurant, wel te verstaan).  Dat hebben we dan weer gehad voor deze maand (zegt Greetje).  Gelukkig is de maand bijna gedaan (denkt Maarten).
Oh, ja, gisteren hebben we in de Library of Congress nog een zaaltje gezien gewijd aan Bob Hope, een erg bekende Amerikaanse komiek.  Hij had namelijk zijn aantekeningen en papieren aan de Library geschonken.  En vandaag horen we op het nieuws dat hij overleden is...  De mens was al wel honderd jaar, dus zo ongewoon was het niet.
Daarstraks zijn we dan van het hotel naar hier gereden, los door het centrum van New York city.  Amai, die voetgangers hier zijn precies allemaal suicidaal!  Welke kleur de lichten ook hebben, ze steken gewoon over en glimlachen eens als je ze dan bijna van de sokken rijdt...  De taxichauffeurs zijn al niet veel beter: het concept 'rijstrook' is hen onbekend, en pinkers zijn ook nutteloze accessoires volgens hen.  We waren nog maar vijf minuten in de stad zelf, of Maarten kon zijn claxon al eens testen toen één of andere Dodge bestelwagen een beetje midden op de weg bleef stilstaan en zelfs in achteruit schakelde!  Gelukkig ging hij opzij na een paar keer toeteren (enkele andere chauffeurs toeterden zelfs enthousiast mee...)
Seffens gaan we eens kijken naar de put waar het WTC vroeger stond, maar eerst gaan we een paar foto's uploaden!
 

23:00 Gepost door Maarten en Greet | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

menneken Hey dikkerdjes van me,

Amerika is in't land?? Jullie amuseren jullie zeker te pletter, morgen ga'k bij Bart en Nele logeren in Leuven! Clijsters heeft in Stanford gewonnen en gaat nu spelen in San Diego deze week, is dat dicht bij de deur? Anders, ga eens kijken, justine henin speelt er ook? Daarna nog Toronto en Key biscande, is dat ook dicht bij de deur? 'k zou zeggen, amuseer u daar maar te pletter en geniet ervan, hopelijk ben 'k binnen 9 maanden tante, een amerika baby zie'k wel zitten!
groetjes
Nele

Gepost door: nelepelepoepchinees | 29-07-03

Zuilenprobleem FF Googelen en kijk... Rechte zuilen zonder groeven maar met krullen zijn blijkbaar typisch Amerikaans! (zie link) Fake, namaak! En als dit klopt zal Jozef mij wel verbeteren...

Betreffende die fast food (wel mijn specialiteit) hier:

http://www.vicinity.com/mcdonalds/startprx.hm

vinden jullie elke mcdonalds in Amerika, met routebeschrijving. Kwestie van tijd te besparen zodat er tijd is om aan kindjes te denken. Smakelijk!

Gepost door: I am Will | 29-07-03

IONISCHE ZUILEN Die zuilen met aan weerszijde krullen (volutevorm) zijn ionische zuilen.
Dorische zijn kussenvormig en corintische zijn die met acanthusblaadjes.
Voila, toch nie voor niks naar school geweest!!

Gepost door: walter vaes | 29-07-03

ter verduidelijking... Het kapiteel kan dan wel degelijk een Ionische vorm hebben, maar om echt te kunnen spreken over een Ionische zuil moet er ook aan andere voorwaarden worden voldaan. Oa. de groeven, de basis, de vorm,... van de zuil. Dus blijven de Amerikaanse zuilen voor mij namaak en dan nog wel slechte namaak.

Gepost door: I am Will | 29-07-03

zuilenprobleem Walter heeft de roos getroffen : die krullen zijn ionisch. Maar ook Will maakt een terechte opmerking : de ionische zuilen moeten ondiepe schaduwgroeven hebben, van elkaar gescheiden door telkens een bies. Maar toen de Romeinen het Ionische kapiteel overnamen, plaatsten ze er dikwijls Etruskische zuilen onder en die hebben geen schaduwgroeven.
IN het classicisme (vanaf eind l8° eeuw) werd de Romeinse versie overgenomen en verspreid over de wereld.. Vandaar.
Ondertussen was ik graag met jullie mee door NY gelopen, dat moet toch dè wereldstad zijn. Jullie zijn echte geluksvogels !
papa

Gepost door: jos lievens | 02-08-03

De commentaren zijn gesloten.